Cacio e pepe met 5 kazen girasole – saus van witte groenten en peper

Duurtijd:35min

Aantal personen:2

Voorbereiding

Dit recept kan je een heel jaar door met seizoensgroenten maken! De basis van deze witte saus maak je op basis van pastinaak, bloemkool of knolselder. Altijd geslaagd in combinatie met een kaassmaak (plantaardig alternatief) die je terugvindt in deze gevulde verse pasta.

  • Snij de ui in ringen. Schil  de pastinaak met een dunschiller en snij in blokjes van maximaal 1 cm x 1 cm. 
  • Verhit olijfolie in een pan op een middelhoog vuur. Bak de uiringen glazig en voeg daarna de pastinaak toe. Voeg 2 tenen geplette look toe en bak mee. Bak de groenten tot ze zacht en licht gebruind zijn. Om de pastinaak sneller te laten garen kan je de pan afdekken met een deksel. Vergeet niet regelmatig te roeren, zo vermijd je dat iets aanbakt. 
  • Zodra de pastinaak zacht is, giet je de inhoud van de pan in een maatbeker en voeg je  de helft van de plantaardige room toe. Mix alles goed door met een staafmixer.. 
  • Voeg beetje bij beetje meer plantaardige room toe en mix glad tot een dikke romige saus. Dit kan een paar minuten duren.  Voeg het zout, het citroensap en 2 el olijfolie toe. 
  • Zet gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Kook de girasole 3 minuten tot die gaar is en giet af.
  • Neem een pan en breng de saus er in over. Verhit de saus al roerend op een matig vuur. Voeg hier de peper toe. Je mag stevig wat peper gebruiken. 
  • Serveer de girasole overgoten met de romige cacio e pepe saus en werk optioneel af met vegan pecorino en een paar blaadjes basilicum.

Recept door Toos Vergote (@toosplantbasedfood)

Tip: Wil je graag een saus die rekkerig is zoals kaassaus? Dan kan je nog 4 el tapioca toevoegen bij de dikke romige saus na stap 4  en zo onder de saus mengen. Verhit in dat geval een paar minuten zodat de tapioca de tijd krijgt om te activeren. Je krijgt dan een wat rekkerige structuur. 

Bewaartip: De saus kan je invriezen in kleine porties. De structuur kan na ontdooien wat veranderd zijn. Als je opnieuw even goed doormixt na ontdooien en eventueel wat plantaardige room terug toevoegt, heb je een snelle heerlijke saus voor drukke momenten.  De saus kan je ook tot 3 dagen in een afgesloten bewaardoos bewaren in de koelkast. Peper geeft nog meer pittigheid aan de saus af na het verstrijken van de tijd. Je saus kan dus wat pittiger worden.